Hårreisende at en offentlig etat benytter seg av slike tjuvtriks

TeamXon.com - Automatic

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

I Nav-saken avdekkes lag på lag med svikt.

1. Hårreisende at en offentlig etat benytter seg av slike tjuvtriks

FRYKTET OFFENTLIGHET: Nav ville ikke sende brev til Riksadvokaten, fordi de praktiserer full offentlighet. Her Nav-direktør Sigrun Vågeng Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

FRYKTET OFFENTLIGHET: Nav ville ikke sende brev til Riksadvokaten, fordi de praktiserer full offentlighet. Her Nav-direktør Sigrun Vågeng Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Dagbladets lederavdeling

Publisert tirsdag 26. november 2019 - 16:25

Ikke noe er mer undergravende for samfunnets tillit enn offentlige etater og ansatte som bryter, overser eller går rundt loven. Verst blir det om handlingene inneholder elementer av egeninteresse. I Nav-saken avdekkes lag på lag med svikt når det gjelder lovforståelse, saksbehandling og straffereaksjoner.

Ikke overraskende kan vi nå føye til et nytt element i denne kjeden av feil eller selvbeskyttelse. I et notat som Arbeids- og velferdsdirektoratet oversendte Arbeidsdepartementet 4. oktober, og som Bergens Tidende har fått tilgang til, går det fram at Riksadvokaten ikke fikk en skriftlig orientering om trygdeskandalen fordi Riksadvokaten «praktiserer full offentlighet».

Riksadvokat Tor-Aksel Busch praktiserte lovbestemmelsene om offentlighet i forvaltningene, slik vi har all grunn til å forvente. For direktoratet innebar det åpenbart en utålelig mulighet for lekkasje og avsløring. En muntlig orientering ville ikke etterlatt slike spor i dokumenter som kan bli offentlige, og dermed tilgjengelige for journalister eller hvem som helst andre.

Det er hårreisende at en offentlig etat benytter seg av slike tjuvtriks for å legge taushetens slør over en betent sak, men direkte overraskende er det ikke. Offentlighetsloven ble først vedtatt i 1970 og modernisert i 2006, og hele tida har den vært et kampområde mellom offentlige etater og politikere på den ene side, og mediene på den andre. Nav-saken er et godt eksempel på hvorfor vi trenger loven, men samtidig et lærestykke i hvordan den ikke blir brukt aktivt nok (av mediene) eller omgås (av myndighetene).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

 

LES MER:

Comments

https://www.lykkelandet.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations