Advokat: Tror Høyesterett kan skrote de nye trafikkbøtene

TeamXon.com - Automatic

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

Mener satsene er urimelig høye.

Advokat: Tror Høyesterett kan skrote de nye trafikkbøtene

Bøtesatsene i trafikken økte med hele 30 prosent fra 1. februar i år. For eksempel koster det nå 9.700 kroner å kjøre på rødt lys eller bruke mobilen bak rattet. Kjører du 21 km/t i 80-sonen, koster det deg 9.100 kroner.

Den kraftige økningen har vakt oppsikt og er også omdiskutert. Aktører som Utrykningspolitiet og Trygg Trafikk har begge uttrykt skepsis til dette.

Mye handler her om at økningen kom under ett år siden forrige oppjustering av satsene. Dermed virker det hele ganske forhastet. Man har ikke tatt seg tid til å evaluere hvilke konsekvenser forrige økning har gitt – før den neste kommer.

Forholdsmessige bøter

En som også reagerer på dette er den profilerte advokaten Anders Brosveet i Elden Advokatfirma. Han mener de nye bøtesatsene kan stride mot prinsippet om at straff skal stå i forhold til forgåelsen.

– Regjeringen må gjerne fastsette urimelig høye satser for forenklede forelegg, men hvis trafikanten avslår å vedta det forenklede forelegget, skal boten utmåles av retten etter vanlige prinsipper for straffutmåling. Og domstolene plikter å utmåle forholdsmessige bøter, uavhengig av hva departementet vedtar av satser, sier Brosveet.

UP visste heller ikke noe før bøtesatsene ble innført

Vant i Høyesterett

– Du anbefaler rett og slett at man ikke godtar det forenklede forelegget og får prøvd dette for retten?

– Ja, absolutt. Satsene for forenklede forelegg er kun bindende for polititjenestepersoner som har fått delegert myndighet til å avgjøre saker på stedet, gjennom forenklet forelegg. Dersom en politijurist skal skrive ut et forelegg, eller en domstol skal utmåle en bot, skal de utmåle boten i samsvar med rettspraksis fra Høyesterett, ikke ut fra departementets satser. Og som Høyesterett har slått fast i en fersk dom om straffutmåling for promillekjøring med elsparkesykkel, er det et grunnprinsipp for all straffutmåling at straffen skal være forholdsmessig, sier Brosveet.

I denne saken ble vedkommende først dømt til å betale en bot på 70.000 kroner og tap av førerkortet for bil i ett år. Brosveet prosederte saken i Høyesterett og her ble dommen forkastet, Høyesterett endte i stedet på en bot på 15.000 kroner og ikke tap av førerkort.

UP advarte - likevel gikk bilistene i fella

LES MER:

Comments

https://www.lykkelandet.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations