DNB: Svenske gjenger har svindlet nordmenn for millioner

TeamXon.com - Automatic

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

DNB sier de allerede har oppdaget økonomisk kriminalitet koblet til svenske gjengkriminelle i Norge. – De har hatt god suksess, sier avdelingsleder.

DNB: Svenske gjenger har svindlet nordmenn for millioner

DNB sier de allerede har oppdaget økonomisk kriminalitet koblet til svenske gjengkriminelle i Norge. – De har hatt god suksess, sier avdelingsleder.

«Det siste året har aktiviteten fra svenske gjengkriminelle på norsk jord blitt synlig», sto det i politiets sikkerhetsvurdering for 2023. I løpet av året har dette kommet til syne i form av skytinger og sprengninger som knyttes til svenske gjenger.

Men disse svenske kriminelle nettverkene driver ikke bare med vold.

I september gikk det svenske Økokrim, Ekobrottsmyndigheten, ut og sa at gjengene tjener dobbelt så mye på bedragerier som på narkotika.

Samtidig ble svindeljegerne i norske DNB orientert om at de svenske gjengene også svindler i Norge.

– Det var litt overraskende at de er såpass tydelig til stede i Norge allerede. Det kom litt ut av intet, sier avdelingsleder for Financial Cyber Crime Center i DNB, Sebastian C. Takle.

– Det er tydeligst med phishing phishing En betegnelse for svindel der bakmennene forsøker lure brukeren til å selv oppgi sensitive opplysninger som passord, PIN-kode eller betalingskortinformasjon, skriver Store Norske Leksikonog sosial manipulasjon. De overtaler folk til å gi penger frivillig, sier Takle.

DNB har allerede oppdaget episoder der svenske gjengkriminelle har utnyttet nordmenn for å svindle til seg penger.

Fagleder for etterretning i DNB, Simen Austrått forteller om et eksempel der en person har kommet over grensen fra Sverige og samlet opp masse bankkort i Norge.

DNB skal ha fulgt transaksjonene fra disse kortene og utført analyser sammen med norsk og svensk etterretning for å avdekke praksisen.

Svindeljegerne i DNB sier svindelforsøkene med koblinger til svenske gjengmiljøet har vært vellykkede.

– Det er et veldig høyt nivå på noen av kampanjene. De har hatt en stor suksess siden i sommer. Det er snakk om mange millioner, sier Takle.

– Hvem er personene som driver med dette?

– Vi ser veldig ofte at de som selger narkotika fra før av kan være muldyr i bedragerier. Det er en sammenheng, sier Austrått, fagleder for etterretning.

DNB oppfordrer nå miljøer som følger finansielle transaksjoner om å være oppmerksomme på de svenske gjengene.

– På lik linje med alle andre har disse også behov for å flytte pengene sine, sier Takle.

Han legger også til at de ikke er overrasket over at svenske gjenger tiltrekkes av det norske markedet. Han sier det er lav risiko for å bli tatt og lave strafferammer dersom de blir tatt.

– Med store samfunnsproblemer som dette er det urealistisk å tro at politiet kan stoppe dette alene. Det er bare finansinstitusjoner som kan stoppe transaksjonene i sanntid, sier Takle.

– Hva synes du om politiets innsats?

– Jeg opplever at politiet har hatt store utfordringer med ressursene over tid når det kommer til økonomisk kriminalitet.

Økokrim innrømmer at de har begrenset kapasitet sammenlignet med trusselbildet. I forslaget til neste års budsjett har regjeringen imidlertid styrket Økokrims bedragerienhet med 15 millioner.

– Basert på den kriminalitetsutviklingen vi ser innenfor økonomisk kriminalitet er Økokrim glad for den styrkingen vi kan få. Det er likevel liten tvil om at hvis Økokrim hadde fått tredoblet sin kapasitet så hadde vi likevel ikke blitt arbeidsledig av den grunn, sier Lønseth.

Lønseth sier de er kjent med uttalelsene fra svensk Økokrim om at gjengene tjener med på bedrageri enn narkotikahandel.

– I hvilken grad svenske gjengmiljøer utgjør en bedrageri- og hvitvaskingstrussel i Norge er noe Økokrim følger med på, sier Lønseth.

– Omfang og metode for innhenting av informasjon kan jeg ikke kommentere på.

I Sverige har en gruppe fra samarbeidspartienesamarbeidspartieneRegjeringspartiene Kristdemokraterna, Liberalerna og Moderaterna, sammen med støttepartiet Sverigedemokraterna. gått ut og sagt at de skal knuse gjengenes økonomi.

I en debattartikkel i Svenska Dagbladet skrev de at den kriminelle økonomien har en omsetning på opptil 150 milliarder svenske kroner per år. Det skal være nesten fire ganger så mye som det svenske politiets totale budsjett.

– For å finansiere deres virksomhet bruker organisert kriminalitet blant annet våre felles velferdssystemer til å svindle med penger. Midler beregnet på samfunnets mest trengende går i stedet i lommene til kriminelle. Det er veldig alvorlig og tapper hele velferden vår, skrev de.

Den svenske skatteetaten skal ha fått nye verktøy for å overvåke folkeregisteret. De har også fått nye muligheter til å bruke dataanalyse for å avdekke feilinformasjon i registrerte virksomheter.

Det finnes eksempler på at gjengkriminelle har startet opp helsestasjoner og vaksinasjonssentre. Praksisen foregår flere steder i landet.

Ekobrottsmyndigheten oppfordrer også kommuner og helseforetak til å granske firmaer de ansetter til å yte velferdstjenester som for eksempel hjemmetjenester.

Få dagens viktigste økonominyheter her!

LES MER

Comments

https://www.lykkelandet.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations