SENIOR NORGES INNSPILL TIL STATSBUDSJETTET 2023

TeamXon.com - Automatic

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

Senior Norge har følgende innspill til Statsbudsjettet for 2023. Senior Norge har over flere år krevet at reglene om underregulering av pensjonene skal fjernes. Vårt subsidiære krav har vært en reg…

SENIOR NORGES INNSPILL TIL STATSBUDSJETTET 2023

Senior Norge har følgende innspill til Statsbudsjettet for 2023.

 Senior Norge viser også til viktige punkter nedfelt i Hurdalsplattformen, som vi forventer at Regjeringen arbeider videre med og følger opp. I den anledning påpeker vi følgende viktige punkter:

 Nærmere om tann- og munnhelsesituasjonen for seniorer i Norge.

Eldre går inn i alderdommen med et generelt godt vedlikeholdt tannsett. Så lenge de mentale og manuelle ferdigheter er gode fungerer egenrenhold og vedlikehold av tannsettet tilfredsstillende. De fleste går regelmessig til tannlege/tannpleier for kontroll og profesjonelt vedlikehold. I det pasienten derimot går inn i en pleietrengende fase og ikke lenger kan opprettholde egeninnsats så utvikler problemene seg svært raskt, i form av karies, tannløsningssykdom og andre munnhulesykdommer, ofte med uttalte smertesymptomer – som f.eks. noen demente pasienter ikke greier å gjøre rede for.

Dagens eldregenerasjon vokste opp på sent 40-tall og 50-tall, da kariesbølgen var på sitt høyeste. Dette har medført et stort oppfølgende reparasjonsbehov i moden alder. Dette bør være med i vurderingen av munnhelsetilbudet i statsbudsjettet for 2023.

All statistikk tyder dessuten på at fremtidige eldregenerasjoner vil ha et langt lavere reparasjonsbehov, hvilket vil slå ut i lavere kostnader i fremtidige budsjetter.

Undersøkelser viser at pasientenes munnhelse på sykehjem og hjemmesykepleien forvitrer raskt grunnet mangelfull oppfølgning av personalet. Den mangelfulle oppfølgningen skyldes i hovedsak underbemanning, mangel på kompetanse, samt nedprioriteringer.

Samfunnsnytten av å fokusere på et nasjonalt omforent forebyggende regime nedfelt i en forskrift vil være kostnadseffektivt og gi ønsket munnhelsestatus for befolkningen generelt både for de som bor på sykehjem og i hjemmesykepleien. En nasjonal, enhetlig manual og forskrift for munnhelse i sykehjem og hjemmesykepleien er derfor nødvendig for å kunne sikre eldregenerasjonen en god livskvalitet, hvorav munnhelse er en avgjørende del. Det bør bli en forskrift som kommunene må pålegges å følge og full- finansiere. Det bør nedsettes et utvalg av fagpersonale til å utarbeide en slik manual og i samarbeide med relevant myndighet utarbeide en forskrift som så gjøres gjeldende på landsbasis. 

Det blir ingen uheldige forandringer i munnhelsen hos beboere på sykehjem og hjemmesykepleien uten at et munnhelsetilbud blir fullfinansiert. Kostnadene kan vanskelig estimeres før et fagutvalg har utarbeidet en slik manual. Uten politisk vilje til en adekvat innsats vil ingen forbedringer skje. Munnhelse må få sin rettmessige plass i de offentlige helsebudsjettene og gis den betydningen den har for generell helsen.

Finansieringsmodellen bør kunne baseres på fastlegemodellen, dvs. at tannlegene (i privat og offentlig sektor) påtar seg ansvar for et antall pasienter som de forplikter seg til å vedlikeholde i et forebyggende regime. For dette bør de kunne motta et fast beløp pr. pasient pr. år. Finansiering av nødvendig reparativ behandling bør imidlertid behovsprøves for hver pasient, hvis det offentlige skal betale for behandlingen. Klare skiller mellom nødvendig og unødvendig/kosmetisk behandling må etableres for å holde kontroll på kostnadene. Senior Norge deltar mer enn gjerne i et slikt utvalg med sin tannmedisinske fagekspertise.

LES MER:

 

Comments

https://www.lykkelandet.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations