SSB vil ha dine matkvitteringer: Datatilsynet varsler om et forbud

TeamXon.com - Automatic

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

Statistisk sentralbyrås storstilte planer møter motstand fra Datatilsynet.


Saken oppdateres

Før sommeren omtalte NRK at Statistisk sentralbyrå (SSB) krevde å få vite nøyaktig hva nordmenn kjøpte i matbutikken. Det skulle statistikkbyrået gjøre gjennom å …

SSB vil ha dine matkvitteringer: Datatilsynet varsler om et forbud

Kategori: Samfunn

Skrevet av Martin Gundersen


Statistisk sentralbyrås storstilte planer møter motstand fra Datatilsynet.

Saken oppdateres

Før sommeren omtalte NRK at Statistisk sentralbyrå (SSB) krevde å få vite nøyaktig hva nordmenn kjøpte i matbutikken. Det skulle statistikkbyrået gjøre gjennom å pålegge dagligvarekjeder og en betalingsleverandør å utlevere data.

– Vi mener at det ikke foreligger et tilstrekkelig rettslig grunnlag for en så inngripende behandling av personopplysninger, sier Datatilsynets direktør Line Coll i en pressemelding.

– Vi anerkjenner selvsagt samfunnsnytten av forbruks- og kostholdsstatistikk. Men SSB planlegger nå en helt ny form for datainnsamling fra private aktører, gjennom strømming av svært detaljert informasjon. Dette er utfordrende, sier Coll.

Ifølge SSB vil informasjonen fra kommersielle aktører gjøre Norges offisielle statistikkprogrammer langt bedre.

– Dersom Datatilsynet vedtar å forby SSBs innhenting av kvitteringsdata kan det begrense SSBs evne til å levere nye og bedre statistikker av betydning for helse, fordeling, levekår og økonomi. Men borgernes personvern er også et grunnleggende hensyn for SSBs virksomhet, og vi vil selvsagt operere trygt innenfor rammene av både statistikkloven og personvernregelverket, skriver administrerende direktør Geir Axelsen for SSB i en kommentar til NRK.

SSB oppgir til NRK at de nå vil gjennomgå tilsynets foreløpige vedtak.

– SSB er avhengig av tillit i befolkningen både til tallene vi leverer og til hvordan vi innhenter data. SSB vil derfor gjennomgå Datatilsynets brev og bidra til å klargjøre faktagrunnlaget fram mot endelig behandling i tilsynet, skriver Axelsen.

SSB har tidligere opplyst til NRK at det er snakk om å hente inn 2,4 millioner kvitteringer daglig og 1,6 milliarder transaksjoner årlig. Det vil gjøre det mulig å koble i overkant av 70 prosent av kvitteringene til personen som har gjort kjøpene. Informasjonen skal brukes til å forbedre SSBs statistikk.

Statistikkbyrået har tre uker på seg til å komme med eventuelle kommentarer og innsigelser. Etter det vil tilsynet fatte et endelig vedtak.

Noen eksempler på hvor SSB henter opplysninger fra offentlige registre:

Kilde: SSB

Møtt med protester

SSBs planer har blitt møtt av protester fra dagligvarekjedene og betalingsleverandøren Nets, men disse har så langt ikke blitt hørt. Finansdepartementet behandler nå klager fra noen av selskapene som er pålagt å utlevere informasjon.

En rekke politiske partier har også reagert sterkt på SSBs planer.

– SSB trenger en realitetsorientering om hva det innebærer å få den mengden data som de her etterspør, og som de kanskje har tenkt er naturlig å ha tilgang til. Selv om SSB oppfatter at de har et edelt formål så betyr ikke det at det er riktig, uttalte Torkil Vederhus før sommeren.

Martin Gundersen – Hei! Jeg skriver om mye rart, men det går mest i temaene personvern, IT-sikkerhet, og sosiale medier. Jeg vil gjerne snakke med deg om du har opplevd å bli utsatt for et datainnbrudd eller fått personvernet krenka. Kontakt meg på epost, @martingund eller (+47) 47 75 65 15 (Signal).

Dette er starten på slutten av siste rest av følelsen personlig frihet, oppfordrer isåfall alle til å ta ut kontanter å aldri bruke kort i butikker om dette får gjennomslag.

LES MER:

Comments

https://www.lykkelandet.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations