Thilde Kveum Bergheim (15) fra Skjåk må pendle i fire timer om skolen i Lom blir lagt ned

TeamXon.com - Automatic

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

15-åringen fortviler over kuttforslagene. – Det er helt forferdelig. Dette går ut over så mange ungdommer, inkludert meg og mine venner.

Thilde Kveum Bergheim (15) fra Skjåk må pendle i fire timer om skolen i Lom blir lagt ned

15-åringen fortviler over kuttforslagene. – Det er helt forferdelig. Dette går ut over så mange ungdommer, inkludert meg og mine venner.

IRRITERT: – Nå har man begynt å planlegge på ekte hva en skal gjøre, sier Thilde Kveum Bergheim om skolefremtiden. Hun frykter en fremtid der all ledig tid går til skole, reisevei og lekser fordi politikerne vil legge ned skolen hun vil gå på.

Anne Jo Lexander – Journalist

Svein Vestrum Olsson – Journalist Journalist

Tom Balgaard – Visuell journalist Visuell journalist

Publisert 15.10.2024, kl. 21.03
Oppdatert 16.10.2024, kl. 00.36

• 15-årige Thilde Kveum Bergheim fra Skjåk er fortvilet over forslag om å legge ned hennes skole i Lom, som er én av seks skoler som foreslås nedlagt i Innlandet.
• Fylkesordfører Thomas Breen (Ap) sier elevtallet går ned, og at de stoler på fagfolkene i fylkeskommunen som anbefaler nedleggelsene, ikke bare for å spare penger, men også for å hindre at kompetansemiljø smuldrer opp.
• Bergheim frykter at hun vil måtte bruke nærmere fire timer tur/retur for å komme seg til nærmeste videregående, Otta i Sel kommune, noe som vil påvirke hennes fritidsaktiviteter og sosiale liv.
• Debatten om skolestruktur i Innlandet har vært betent, med flere fakkeltog og sterke reaksjoner fra både elever, ansatte og offentlige personer.


Oppsummeringen er laget av en KI-tjeneste fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av NRKs journalister før publisering.

– Jeg vil bo hjemme hos mamma og pappa, jeg vil gå studiespesialisering i min bygd, på min nærskole. Og så får jeg høre at det skjer ikke. At jeg må slutte på fritidsaktiviteten min, jeg må reise langt for å gå på skolen, og bruke hele dagen min der. Det er helt krise å tenke på. Det er ikke slik det skal være!

Ordene renner ut av 15 år gamle Thilde Kveum Bergheim fra Skjåk.

Hun er fortvilet og føler seg maktesløs, men samtidig klar.

Klar til å kjempe mot politikerne som vil legge ned hennes skole.

– De må høre på oss, for det er viktig og går utover oss som bor i Lom og Skjåk.

Tiendeklassingen fra Skjåk er én av over 700 som blir påvirket dersom posisjonen i Innlandet får det som de vil.

Skolen hennes i Lom er én av seks som foreslås nedlagt.

Fylkesordfører Thomas Breen (Ap) sier elevtallet går ned, og at det er fagfolkene i kommunen som anbefaler dette.

Han avviser at det kun handler om penger.

Breen hevder kompetansemiljø smuldrer opp om de fortsetter som nå. Da er det bedre å legge ned, mener han.

– Da kan vi ha en viss tilbudsbredde ved hver videregående skole som sikrer at elevene har flere valgmuligheter, sier Breen.

Skolenedlegginga er et hett tema blant vennene, sier Thilde Kveum Bergheim. – Folk må reise så langt for å få gå på skolen. Det er jo ikke slik det skal være. Det skal være valgfrihet.

Bergheim frykter en fremtid der hun blir nødt til å bruke nærmere fire timer tur/retur for å komme seg til nærmeste videregående, Otta i Sel kommune.

Det vil føre til at hun må opp klokken halv sju om morgenen for å rekke bussen – og ikke er hjemme igjen før klokken seks på kvelden, hevder hun. Så må hun gjøre lekser.

Dermed frykter hun at lidenskapen hennes ryker.

– Da må jeg slutte på håndball, og får mindre tid med vennene mine på fritida. Så jeg ofrer jo fritida mi for å være på skolen.

Bergheim møtte i Debatten sammen med Linnea Slettum fra Dokka videregående, og Carl Emil Øvrum-Fjeld fra Skarnes.

– Det fine miljøet som vi har på Skarnes videregående, det forsvinner jo. Jeg har pratet med en del elever, som ikke er så motivert. Og de sier de vil droppe ut, forteller Øvrum-Fjeld.

Linnea Slettum (til venstre) fra Dokka videregående, Thilde Kveum Bergheim fra Skjåk og Carl Emil Øvrum-Fjeld fra Skarnes.

Ungdommene fikk solid støtte fra blant annet Tale Maria «Helsesista» Krohn Engvik, som mente skolenedleggelsene kunne gå ut over den psykiske helsen til ungdommene.

– Det er som å kaste små fugleunger ut av reiret før de kan fly, sa Engvik.

Også DJ og musikkprodusent Tom Stræte Lagergren, bedre kjent som Matoma, kastet seg inn i debatten med en følelsesladd appell om å se menneskene bak statistikken.

Tom Stræte Lagergren, bedre kjent som Matoma, har selv gått på skole i Flisa. Han bønnfalt politikerne om å se menneskene bak tallene, og bevare skolene i Innlandet.

– Ungdom og barn er hjertet og sjela i samfunnet. Vi snakker om lokalsamfunn, hjertet i Norge. Og så ønsker dere å frarøve dem det. Jeg er så skuffet, og så lei meg. Gang på gang er det tomme løfter, gang på gang går det utover de svakeste, raste Lagergren.

– Vi ønsker ikke være slem med noen, det er en tung, faglig vurdering som ligger bak, og jeg stoler på våre fagfolk, kontret fylkesordfører Breen.

Debatten om skolestruktur i Innlandet fylke har gått varmt. Posisjonen bestående av Arbeiderpartiet, Høyre og MDG går for å legge ned to skoler og fire skolesteder:

I Dokka møtte over tusen innbyggere opp for å protestere mot skolenedleggelse mandag kveld.

Innlandet har nemlig mista 3500 elever siden 2013, og ser fødselstallene går nedover. Derfor forventer politikerne enda færre elever i framtida. De siste 20 åra har man gjort strukturendringer i barneskolene.

– Nå er det videregående som må ta noen grep for å ivareta kvalitet og forutsigbarhet for både elever, ansatte og næringsliv. Vi gjør det med å styrke tilbudene i hver enkelt region, selv om vi reduserer antall skolesteder, har fylkesordfører Thomas Breen (Ap) forklart.

Kuttforslagene har ført til flere fakkeltog, ansatte som gråter av tanken på nedleggelse og en justisminister som blander seg inn i debatten med å sammenligne fylkesordfører Thomas Breen (Ap) med en sexarbeider.

Innlandet er ikke det eneste fylket som planlegger endringer i skolestrukturen.

Østfold planlegger kutt på 170 millioner kroner neste år, og vurderer å fjerne studietilbud innen musikk, idrett, kunst og mediefag, og øke antall elever i yrkesfag-klasser.

I Vestland ble det nylig brudd i forhandlingene om ny skolestruktur. Fylket kom i vår med et forslag som går ut på å legge ned eller slå sammen flere videregående skoler.

SE DEBATTEN HER: Under en regjering som lovet mindre sentralisering, blir det kutt i tilbudet til barn og unge over hele landet.

LES MER:

Comments

http://www.lykkelandet.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations