Riksrevisjonen legger fram resultatene fra undersøkelse om Helseplattformen

TeamXon.com - Automatic

Det norsk folk's enkeltskjebner - og det gjelder mange flere!
- HUSK Å DELE SIDEN MED FLEST MULIG -
Ønsker du din historie på denne siden, eller skrive den selv ?

Kontakt oss!

­– Vi har gjort flere urovekkende funn knyttet til pasientsikkerhet i innføringen av Helseplattformen, sier direktør for Trondheim kommunerevisjon, Per Olav Nilsen.

Riksrevisjonen legger fram resultatene fra undersøkelse om Helseplattformen

Riksrevisjonen slakter innføringa av journalsystemet Helseplattformen. – Her er det mye som har gått galt.

STERK KRITIKK: Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen var torsdag tydelig i sin kritikk av innføringa av Helseplattformen.

Ole Marius Trøen – Journalist

Jøte Toftaker – Journalist  Journalist

Lena Erikke Hatland – Journalist   Journalist

Vi rapporterer fra Trondheim

• Riksrevisjonen har gitt sterk kritikk til innføringen av Helseplattformen, og mener at den har truet pasientsikkerheten.
• Implementeringen av Helseplattformen har ifølge Riksrevisjonen redusert effektiviteten i pasientbehandlingen og blitt dyrere enn forutsatt.
• Riksrevisjonen mener at Helse Midt-Norge RHF hadde for svak styring av arbeidet med Helseplattformen, og at Helse- og omsorgsdepartementet hadde for svak oppfølging.
• Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen mener at planleggingen, organiseringen og innføringen av Helseplattformen i Midt-Norge er sterkt kritikkverdig.

Oppsummeringen er laget av en KI-tjeneste fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av NRKs journalister før publisering.

Den overordnende vurderingen fra Riksrevisjonen er «sterkt kritikkverdig».

Det er den sterkeste kritikken de kan komme med, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen:

– Planlegginga, organiseringa og innføringa av Helseplattformen i Midt-Norge er sterk kritikkverdig. Det er Riksrevisjonens alvorligste kritikk, og vi bruker den sjelden. Kun når vi finner alvorlige svakheter, feil og mangler som vil kunne få svært store konsekvenser for enkeltmennesker eller samfunnet.

Les også Hoksrud etter totalslakt av Helseplattformen: – Bør være siste spiker i kista

Riksrevisjonen har undersøkt saken sammen med kommunerevisjonen i Trondheim.

– Vi har gjort flere urovekkende funn knyttet til pasientsikkerhet i innføringen av Helseplattformen, sier direktør for Trondheim kommunerevisjon, Per Olav Nilsen.

– Systemet oppleves som lite intuitivt, komplekst og tidkrevende å bruke, og ansatte bruker mye tid på å lete etter informasjon

Helseplattformen er i dag i drift i 28 kommuner og på sju sykehus, og to nye sykehus og seks kommuner står straks for tur.

Over 33.000 brukere jobber i systemet hver dag.

Les også Gir Helseplattformen skylda for at folk fikk unødvendig stråling

– Vi anerkjenner at det har vært betydelige svakheter med innføringen av Helseplattformen i Midt-Norge. Vi tar til oss at Riksrevisjonen har konkludert med at planlegging, organisering og den regionale styringen av prosjektet har vært sterkt kritikkverdig.

Det sier administrerende direktør i Helse Midt-Norge Jan Frich.

Jan Frich i Helse Midt-Norge tar til seg kritikken

Styreleder i Helse Midt-Norge RHF, Odd Inge Mjøen, sier at kritikken er alvorlig, men rettmessig.

– Det har vært for dårlig planlegging, organisering og gjennomføring av prosjektet. Det avdekket også den eksterne granskingsrapporten som vi bestilte i fjor.

– Du har vært sentral som styreleder for Helse Midt -Norge. Vil du vurdere din stilling?

– Det er ikke opp til meg å vurdere. Det er en eier, Helse – og omsorgsdepartementet, som har oppnevnt meg, og de får ta stilling til det, sier han.

Helseplattformen er et nytt felles pasientjournalsystem og samhandlingsløsning for kommuner, sykehus, fastleger og private spesialister i Midt-Norge.

Målet er økt kvalitet i pasientbehandling, bedre pasientsikkerhet, mer brukervennlige systemer og å sette helsepersonell i stand til å utføre sine oppgaver på en bedre og mer effektiv måte.

Helseplattformen skal bidra til å nå målene i regjeringens IT-satsing «Èn innbygger – èn journal»:

Helsepersonell skal ha enkel og sikker tilgang til pasient- og brukeropplysninger.

Innbyggerne skal ha tilgang på enkle og sikre digitale tjenester.

Data skal være tilgjengelig for kvalitetsforbedring, helseovervåking, styring og forskning.

Trondheim kommune og St. Olav Hospital tok i bruk Helseplattformen i 2022. Siden er det avdekket flere alvorlige problemer, blant annet med informasjonsflyten. Konsekvensene har vært redusert pasientsikkerhet og lite effektiv pasientbehandling.

Kilde: Riksrevisjonen

Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Det var i mars 2023 at det ble foreslått at kommunerevisjonen i Trondheim skulle gå i dialog med Riksrevisjonen om et samarbeidsprosjekt om Helseplattformen.

Les også Sykehusdirektøren ut mot Helseplattformen

Riksrevisjonens rapport er alvorlig. Et sentralt punkt i kritikken av Helseplattformen AS handler om at vi var for dårlig forberedt før løsningen ble satt i drift. Dette er en kritikk vi er enig i, sier konstituert administrerende direktør i Helseplattformen AS, Siri Berg, i en pressemelding.

– Når det gjelder tekniske feil i løsningen, er vi på et helt annet sted i dag, enn der vi var tilbake i 2022. Dette påpeker også Riksrevisjonen selv i sin analyse av innføringen i Helse Møre og Romsdal i år, sier Berg.

– Fremleggelsen er helt i tråd med mn egen opplevelse.

Det sier tidligere administrerende direktør ved St. Olavs, Grete Aasved.

Hun var direktør ved sykehuset i Trondheim da Helseplattformen ble innført i 2022 og frem til April i år.

Aasved mener beskrivelsene fra riksrevisjonen er viktig for de ansatte etter å ha stått i en krevende hverdag i lang tid.

Nå håper hun på en bedre arbeidshverdag for de ansatte i tiden fremover.

– Jeg gir hall honnør til de ansatte. Det er de som har hatt det verst, ikke meg.

Helse Midt-Norge er et statlig foretak og det er Helse- og omsorgsdepartementet som står som eier. De får også kritikk av Riksrevisjonen.

– Riksrevisjonens undersøkelser viser at utredninga Helse Midt-Norge gjorde i forkant ikke inneholdt samfunnsøkonomiske analyser, og at kun alternativet med en regional løsning ble vurdert, sier Schjøtt-Pedersen.

Han sier de har funnet flere svakheter med selve grunnlaget for å bestemme seg for å gå for en så stor og viktig investering.

– Riksrevisjonens konklusjon er at grunnlaget var mangelfullt, og at konseptet innebar svært stor risiko. Vi mener også at Helse- og omsorgsdepartementet burde ha gjort en grundigere vurdering. Både av den samfunnsmessige nytten og av kostnader.

– Her er det mye som har gått galt. Hvorfor har ikke Helse Midt-Norge hatt bedre styring og hvorfor har ikke Helse- og omsorgsdepartementet stilt flere kritiske spørsmål underveis? Vi mener planleggingen og innføringen av Helseplattformen i Midt-Norge er sterkt kritikkverdig, sier riksrevisoren.

Les også Helseplattformen: Ansatte lagrer sensitive pasientopplysninger på post-it-lapper

William Lossius er kirurg ved Gastrosenteret ved St. Olavs hospital.

Han har vært med på å innføre og senere bli vant med å jobbe med Helseplattformen.

– Det har vært frustrerende. Det var mye rot i begynnelsen. Ekstremt mye rot. Etter hvert har ting bedra seg litt, men vi står igjen med et system som helt klart fungerte dårligere enn det vi hadde.

William Lossius er kirurg ved St. Olavs hospital.

Lossius er ikke i tvil om hva han mener bør skje:

– Det bør bare avvikles. Vi bør bare anerkjenne at dette var et prosjekt med store ambisjoner, som dessverre ikke lyktes. Da må man snarest se på å etablere en fungerende journalløsning.

– Det er ganske mange milliarder ute av vinduet, da?

– Det er det uansett. De milliardene er jo brukt opp. Så det spiller ikke noen rolle hvor mange milliarder vi har brukt frem til nå. Det som spiller rolle, er hva det kommer til å koste oss fremover. Har vi en ineffektiv løsning, så kommer den til å gi merkostnader hele tida.

De samlede kostnadene til forberedelser, utvikling og innføring av Helseplattformen i helseforetak, kommuner og fastleger er så langt anslått til om lag 6,7 milliarder kroner.

Den opprinnelige ramma var satt til 4,1 milliarder kroner.

Kirurg William Lossius synes ikke det er så rart at Helseplattformen får sterk kritikk:

– Det ville vært overraskende om de ikke fikk det. Et nytt system skal jo ha vært til hjelp, og det har det på ingen måte vært. Så vi gjør jobben vår på tross av det nye systemet, ikke understøtta av det, avslutter han.

St. Olavs hospital i Trondheim.

LES MER:

Comments

http://www.lykkelandet.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Conversations